Nya Fengersforsbilder
50 år före 55″ LED-tv med full HD

vasaloppet

Jag råkade komma över några gamla diabilder från mitten av 60-talet med bilder på tv-rutan. Som synes var bilden nästan rund och svartvit. Bilden skapades i ett bildrör. Bildröret hängde med långt in på 2000-talet. Med rattarna ställde man in ljudvolym och förmodligen ljus och kontrast. Storleken på den här tv:n är c:a 20″. Första bilden är från Vasaloppet. Fram till 1969 fanns det bara en tv-kanal i Sverige.

jockm

Jokk-Mokks Jokke var en populär artist. Här verkar han uppträda på ett sjukhus. I mitten på 60-talet hade nog de flesta hushåll en tv-apparat. I slutet på 50-talet var dock tv:n inte var mans egendom. Jag minns att vi gick till grannen för att se Bröderna Cartwright eller kanske någon ishockeymatch. En stor händelse för en 6-åring på den tiden.

televinken

Anita och Televinken var ett populärt barnprogram från mitten av 60-talet. Utbudet var inte så stort på den här tiden. Sändningarna kunde börja med barnprogram vid 18-tiden och slutade sent på kvällen. Alla såg samma program – det fanns ju bara en kanal. Man såg också på program man egentligen inte var intresserad av. Det var ju tv!

klocka

Man brukade bänka sig i god tid före programmen började. En stund innan programmstarten  kom klockan fram. Klockan ersatte testbilden som sändes under dagen för att tv-reparatörer och andra skulle ha en bild för att kunna ställa in tv-apparaterna. När sändningarna avslutades på kvällen tror jag också klockan visades för att efter en stund ersättas av ”myrornas krig”. Kvällens tv-sändningar var över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Senaste kommentarer