Nya Fengersforsbilder
Vikegården 1957

Såtning ca 1957

En fantastiskt fin bild tagen av Olle Englund på Vikegården 1957. Det är Irene, Gustav och Daniel som håller på att göra hösåtor. I bakgrunden Kristinedalstjärnet. Efter att höet slagits fick det ligga och torka kanske till nästa dag. Därefter gjorde man såtor av höet som sedan fick stå och torka ytterligare någon dag. Kom det någon regnskur gjorde inte så mycket då vattnet ju rann av såtan. När höet skulle köras till ladan fick det ju inte komma något regn. Minns hur bråttom det var ibland när det torra höet skulle in och regnmolnen började torna upp sig i horisonten. Förutom såtor så användes även störar och hässjor till att torka höet. Såtor var enklast men förmodligen så tålde de andra sätten en regnskur bättre. På de stora jordbruken idag används naturligtvis inget av dessa sätt. Maskiner har tagit över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Senaste kommentarer