Nya Fengersforsbilder
Kvartshantering

HH12

Lastning av kvarts med skottkärra på båt. Fotot är förmodligen taget omkring 1940. Detta är rampen som ligger till höger om ”fecka” idag. Först såg rampen ut på detta sätt men sedan blev det en stenramp med trä längst ut. Idag är bara delar av stenrampen kvar. Att lasta en båt med hjälp av skottkärror tog en evinnerlig tid. Det gick något fortare med den nya rampen där lastbilar kunde backa ut och tippa direkt ner i båten. När stenfickan byggdes så lastades en båt på en timma. Det var bara att öppna luckan så rann kvartsen ner i båten och sedan fylldes stenfickan igen så det fanns kvarts när nästa båt anlände.

HH10 1938

Några bilder från kvartsbrotten. Från höger Enok Helgstedt, Arvid Helgstedt samt två okända. Arbetet i brotten var oerhört slitsamt kan man förstå. Man hade dock en lastbil att köra iväg kvartsen med även om den med dagens mått verkar väldigt liten. Vi vet inte årtal men gissar på 40-talet.

HH11 1938

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Senaste kommentarer